Klasik metal destekli kron veya köprü protezlerin alt yapısında bulunan gri metal yerine kullanılan beyaz alaşımlardır. Dayanıklı olması ve metallerin aksine korozyona dirençli olması sebebiyle diş hekimliğinde kron köprü dışında da pek çok alanda kullanılmaktadır. Örneğin, implant, implant üstü protezlerde ara parça (abutment), tedavide kompozitin içine belli oranlarda katılarak dolgunun dayanıklılığını artırmada kullanılmaktadır. Zirkonyum kaplamalar dayanıklı olmasının yanında yüksek ışık geçirgenlikleriyle hem estetik hem de doku dostu materyallerdir.
Zirkonyum kaplama, metal destekli kaplamalarla kıyaslandığında mükemmel dişeti uyumuna sahip olduğu görülmüştür. Kaplama ile dişeti sınırı hizasındaki metalin verdiği gri yansıma zirkonyum kaplamalarda olmamaktadır. Bu durum hem kişiyi estetik açıdan tatmin eder hem de dişeti uyumunun bu denli iyi olması ilerde yaşanabilecek dişeti çekilmesi gibi problemleri de elimine eder. Çay, kahve gibi renkleştirici gıda tüketimi ile beraber renkleri değişmez. Diş taşı birikimi, yüzeyleri cilalı olduğu için görülmez.
İçinde metal olan seramik kaplamalar metalin koyu rengi sebebiyle yeterli ışık geçirgenliğine sahip değillerdi. Yeni nesil zirkonyum kaplamalar ile, zirkonyum alaşımı alt yapısına seramik işlenerek parlak diş yapısını birebir taklit ederken kişiyi metal maruziyetinden de kurtarır. Metalin zamanla tükürükle birlikte okside olarak çıkardığı nikel, krom gibi iyonlar ve daha sonrasında uğradığı korozyon ağız hijyenini bozduğu gibi vücudun elektrolit dengesini de bozabilmektedir. Özellikle metal alerjisi olan bireylerde alerji tetiklenmiş olur. Zirkonyum kaplamalar ile bu durumun önüne geçmek amaçlanmıştır.
Zirkonyum diş kaplaması için uygun olan kişiler, gelişim dönemini tamamlamış, tüm daimi dişleri çıkmış kişilerdir. Bu nedenle 18-20 yaştan daha küçük olan kişilere zirkonyum kaplama tedavisi önerilmemektedir. Diş eti rahatsızlığı olan kişilere zirkonyum kaplama yapılabilmektedir. Ancak tedavinin uygulanabilmesi için kişinin öncelikle diş eti rahatsızlıklarını tedavi ettirmesi ve sonrasında zirkonyum kaplama yaptırması gerekmektedir.
Dişleri tedaviye hazırlarken dişlerde kaplamaların gireceği yollar oluşturulur.Bu, dişleri dört bir yanından küçülterek sağlanır. Metal destekli kaplama için hazırlanan dişlerden daha az aşındırma yapılır. Dişlerin tüm yüzeyinden 1-1.5 mm kadar aşındırma yapmak gereklidir. Daha sonra hassas ölçü maddeleriyle ölçü alınır. Laboratuvar ortamında da ölçüden dökülen modellerden kaplamalar üretilir. Elbette burada hem laboratuvarın başarısı hem de hekiminin dişleri hazırlama süreci önem kazanmaktadır. Doğru bir giriş yolu protezin başarısını ve daha sonra karşılaşılan durumları çok etkiler. İşlem esnasında hiçbir ağrı ve acı duyulmaz. Anestezi, kaplama yapılacak dişlere yapılarak lokal şekilde uygulanır. Daha sonra prova seansları başlar. Bu seansta dişlerin yüz şekli ile, ten rengi ile diğer dişlerle hem kapanışsal hem de estetik açıdan uyumluluğu kişi ile birlikte değerlendirilir. Hasta ve hekim fikir birliğine vardığı noktada yapıştırma işlemine geçilir. Ara seanslarda geçici dişler uygulanır; geçici dişler plastik – akrilik esaslı materyallerden olduğu için bu süreçte dişlerde hassasiyet, geçici dişlerde kopmalar ve kırılmaların yaşanması olasıdır ve normaldir. Fakat daimi kaplamalar yapıştırıldıktan sonra bu durumların hiçbiri yaşanmaz. Tedavinin tümü ortalama 7-14 gün gibi bir sürede tamamlanmaktadır.